Polévky

U dětí jsou oblíbené, já je nejraději dávám k večeři. Tady je pár tipů na rychlé varianty! Recepty jsou vhodné od jednoho roku, některé i dříve - záleží na zavedených surovinách! Pokud nějakou surovinu nemáte zavedenou, postupujte velmi obezřetně. Vždy zavádějte pouze jednu jedinou novou surovinu, ideálně v čase oběda.

 

Zeleninová s krupicovou zápražkou

Na másle opečeme kořenovou zeleninu, přidáme lžičku dětské krupičky a také opečeme. Poté zalijeme vodou a velmi důkladně provaříme (krupička nadýmá, delším vařením bolesti bříška předejdeme). Můžeme přidat najemno nasekanou petrželku.

Pokud máme přesto z nadýmání obavy, nahradíme krupičku hladkou moukou, ideálně ovesnou, která je velmi chutná.


 

 

Batátovo-bramborový krém s máslovými krutony

Na másle opečeme na velmi drobno nakrájený kousek cibule, přidáme na kostky nakrájené batáty a brambory, opečeme, zalijeme vodou a vaříme do změknutí. Poté rozmixujeme ponorným mixérem na jemnou krémovou polévku. Můžeme dochutit špetkou majoránky.

Přidáme krutony – na trošce másla opečeme na kostičky nakrájený rohlík (toastový chléb, bagetu). Můžeme lehce poprášit oreganem či jinými bylinkami dle chuti.

Variace: namísto krutonů zvolíme celestýnské nudle. Rozšleháme vajíčko (a nebo pouze žloutek), přidáme trošku mléka (případně lze přidat místo mléka voda), mouku (záleží na chuťových preferencích, já obvykle volím hladkou špaldovou), dále lze přidat bylinky, třeba nasekanou petržel. Vymícháme těsto jako na palačinky a na trošičce oleje opečeme z obou stran. Krájíme na malé nudličky.

 

 

Rybí polévka

V hrnci si připravíme rybí vývar. Lze použít kousek kapra nebo jakékoliv kvalitní bělomasé ryby, hodí se třeba kousek bílé tresky, vývar lze připravit i z filé, maso krásně nadrobíme do polévky a nemusíme vybírat kosti. Kvalitní ryby seženeme např. na Bonfood – vybíráme opravdu kvalitní maso.

Na kousku másla opékáme kořenovou zeleninu dozlatava, lehce zaprášíme hladkou špaldovou moukou a promícháme. Zalijeme rybím vývarem, případně přidáme i vodu, pokud máme vývaru málo, přidáme nadrobno nakrájené kousky masa, pečlivě vybíráme kosti, pokud je maso obsahuje. Polévku důkladně provaříme.

Skvěle chutná samotná, můžeme do ní ale přidat krutony.

 

 

Babygulášovka

Cibulku nakrájenou na drobné kostičky necháme zlehka zesklovatět na kvalitním řepkovém oleji, přidáme na menší kousky nakrájené hovězí maso a opečeme. Přidáme drcený kmín, mletou papriku, majoránku a malý kvalitní protlak (vybíráme pouze redukovaná rajčata, bez cukrů, dochucovadel atd.) a necháme zapražit. Poté zalijeme vodou a pomalu a dlouho vaříme (2-3 hodiny na mírném plameni). Na závěr přidáme nadrobno nakrájené brambory a uvaříme do měkka.

 



Babyboršč

Vepřové ramínko nakrájíme a drobné kostičky, přidáme 3 kuličky nového koření a 2 lístečky bobkového listu, případně špetku soli, zalijeme vodou a vaříme na mírném ohni do měkka. Poté přidáme na malé kostky nakrájenou červenou řepu a mrkev, k poloměkké zelenině můžeme přidat další zeleninu, já dala na malé kousky nakrájenou papriku, kousíček cukety a také nakrájené hráškové lusky. Do pravého boršče by patřilo ještě zelí, to jsem ale nedala kvůli strach z nadýmání.

 

 

Sváteční polévka s játrovými knedlíčky

Připravíme si zeleninovou polévku. Ve vodě uvaříme na drobné nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidat můžeme také celerovou či petrželovou nať, případně libeček. Vařit ji můžeme samozřejmě i ve vývaru, budeme ale přidávat knedlíčky, takže to není nutné.

Knedlíčky: rozmixujeme malé množství hovězích jatýrek, ideálně z domácího chovu, přidáme trošku sušené majoránky, strouhanku a žloutek (ten lze vynechat, jen si musíme lépe pohrát s poměrem strouhanky), vymícháme hustou kaši, ze které lžící oddělujeme malé knedlíčky a zavaříme je do polévky. Na výrobu knedlíčků lze použít také cedník na halušky. Dbáme, aby byly knedlíčky opravdu malé. Řádně je provaříme, nevadí, když se některé rozpadnou - napomohou dochucení polévky.

 

Řecká čočková polévka

Klasicky se sice tato polévka připravuje z obyčejné čočky, já ji ale mám raději z čočky červené. A protože ta nenadýmá, hodí se i do dětského jídelníčku.

Na troše olivového oleje lehce opečeme na drobno nakrájenou cibuli, necháme rozvonět kuličku nebo dvě nového koření a pár listů bobkového listu. Poté přidáme propláchnutou červenou čočku, zalijeme vodou a vaříme do měkka. 

Když je čočka měkká, přidáme plechovku sekaných rajčat (buď klasických, ale můžeme použít i s bylinkami) a propláchnutou sterilovanou kukuřici, případně můžeme použít i kukuřici mraženou.


Mrkvovo-květákový krém

V malém množství vody uvaříme na drobno nakrájenou mrkev a květák, rozmixujeme tyčovým mixérem, případně přidáme vodu. Zjemnit můžeme troškou másla. Pokud máme zavedeno, okořeníme troškou strouhaného muškátového oříšku.

Alternativa pro větší děti: mrkev můžeme opéct na trošce másla, poté zalít vodou, přidat květák a společně vařit.

Podávat můžeme s krutony.

 

Dýňová polévka

Klasika všech klasik malých dětí. A podzimní klasika dospělých. Může být dietní, nudná, pikantní, sladká, ostrá, šmrncovní... Jak kdo má rád. Vždycky bude ale krásně barevná. A to já mám prostě ráda.

Prvním krokem je výběr dýně. Nejčastěji asi sáhneme po hokaido. Je to jediný druh dýně, který není nutné loupat. Malým dětem ji oloupat můžeme, větším dětem to ale není nutné. Pokud zvolíme jinou dýni (nabízí se třeba jemná máslová), tak ji před dušením oloupeme.

Základ je stále stejný: v menším množství vody do měkka rozdusíme dýni, tyčovým mixérem rozmixujeme na hladký krém. Doladíme konzistenci (vždy je lepší hustou polévku ředit než řídnou redukovat a doufat, že zhoustne). Zjemníme olivovým a nebo dýňovým olejem.

Chcete i tady experimentovat a nebo polévku povýšit? Na olivovém oleji opečte cibuli, pak přidejte dýni, společně opět opečte a poté zalijte vodou. A nebo vývarem. Další variantou polévka uvařená z dýně pečené v troubě (na pečícím papíru, s troškou oleje).

Čím polévku ozvláštnit? Určitě se nemusíme bát koření - přidat můžeme petrželku, trošku vanilky, pro starší děti muškátový oříšek, zázvor, česnek či koriandr, pro dospělé sáhneme klidně po chilli. Zvolit můžeme jeden druh koření, stejně tak můžeme zkusit kombinovat. Na západě se často dává jako jedno z prvních koření kari. Právě do dýňové polévky můžeme špetku přidat.

Zjemnit můžeme smetanou, pokud máme zavedené kokosové mléko, je super zjemnit  polévku právě ním. Jedná se o produkt z ořechů, je proto třeba být obezřetní kvůli alergii. Osobně však raději sáhnu po kokosovém mléku než po smetaně, navíc pro starší můžeme vhodně kombinovat kokosové mléko a chilli. 

Nudí vás klasika? Zkuste polévku ozvláštnit citronovou trávou, citronovou šťávou a nebo pomerančovým džusem.

Do polévky se také hodí krutonky či opečená dýňová semínka (opět pro starší děti). 



 


 

 

 

Komentáře

Oblíbené příspěvky