První příkrmy

Díky rodinné farmě v Častkově, od které bereme bio zeleninu, a díky naší maličké zahrádce jsem měla první zeleninu skutečně kvalitní a se zárukou. První zeleninový příkrm, který jsem se rozhodla připravit, byl z dýně hokaido. Jedná se o surovinu, která nevyvolává alergie a na rozdíl tradiční mrkve nestaví stolici. Navíc je krásně sladká, takže jsem věřila, že bude mít úspěch.

 

Dýňové pyré

Dýni oloupeme, zbavíme semínek, nakrájíme na kostičky a rozdusíme, následně rozmačkáme nebo umixujeme, avšak snažíme se do pyré nahnat co nejméně vzduchu. Pokud je pyré tekuté, naředíme kojeneckou vodou, chceme-li jej naopak zahustit, využila jsem rýžovou kaši. Pro zjemnění se hodí troška oleje nebo másla.



Mrkvové pyré

Mrkev oškrábeme, nakrájíme na kostičky a rozdusíme, následně rozmačkáme nebo umixujeme. Vzhledem k vlastnostem mrkve jsem ji nastavovala, nejraději cuketou.



Cuketové pyré

Pro cuketové pyré se hodí co nejmladší a nejkřehčí cuketa. Oloupeme ji, zbavíme semínek, nakrájíme na kostičky a rozdusíme, následně rozmačkáme nebo umixujeme. Sama o sobě nemá příliš lákavou chuť, takže jsem ji buď zahustila troškou kašičky a nastavila mateřským mlékem, později jsem ji začala využívat k naředění jinak hustšího pyré - nejčastěji kombinuji s dýní či mrkví.

 


 

Bramborová kaše

Bramboru oloupeme, nakrájíme na kostičky a rozdusíme. Umixujeme s mateřským mlékem a troškou másla. Brambora dceru neoslovila ani samotná, ani v kombinaci s cuketou, takže jsem její využití v kuchyni odložila až na později. 


Červená řepa

Byla jsem překvapená, s jakým úspěchem se setkala! Čerstvá řepa je krásně sladká, nejspíš proto dceři zachutnala a jedla ji samotnou, pouze s troškou rýžové kaše a zjemněnou máslem.



Další zelenina, kterou jsem využila na zcela první příkrm, byl patizon - využívala jsem k nastavení pyré, stejně jako cuketu. Naopak stejně jako dýni lze využít batáty, tedy sladké brambory.

Komentáře

Oblíbené příspěvky