Uchovávání příkrmů

Příkrmy = věčný boj s místem. Sama zavařuji nerada, dávám přednost mražení. Pro to jsem využívala buď maličké skleničky, nebo tvořítko na led, ze kterého jsem po zamrznutí vyloupala jednotlivé kousky a dala je do krabičky. Větší množství příkrmu zamražuji do skleniček, např. od přesnídávek či od příkrmů, zeleninu po špatných zkušenostech nezavařuji. Zavařuji jen ovocné přesnídávky, a to do skleniček od marmelády apod (skleničky od příkrmů se na zavařování nehodí kvůli gumovému pásku pod víčkem - valná většina se jich nechytí).

Vzhledem k tomu, že si příkrmy povětšinou sama vyrábím (a nebo mi je připravuje mamka), zvažovala jsem nákup speciálních nádob. Nakonec jsem vzkřísila starou letovačku a příkrm (maso, bramborové šišky) dávala do sáčku a letovala. Zabralo to minimum místa, jen tedy vznikal odpad, takže i tuto variantu volím jen výjimečně.

Rozmrazuji nejčastěji ve vodní lázni, aby byly potraviny co nejkratší domu mimo mrazničku. Nejšetrnější je sice rozmrazování v lednici, ale zas se mi nechce nechávat příkrm od rána stát, ve vodní lázni je to rychlovka. Pozor na rozmrazování v mikrovlnné troubě, jídlo se totiž neprohřeje rovnoměrně a některá sousta zůstávají ledová, jiná horká. Pro nejmenší strávníky je mikrovlnka nepřátelská.




Některé druhy zeleniny lze zmrazit v syrovém stavu - např. dýni si oloupu a nakrájím na kostičky, poté v dobře uzavřené nádobě zmrazím. Obdobně připravuji také cuketu, tu je třeba opravdu dobře očistit a vydlabat, aby nezhořkla.



K zamražení se hodí TÉMĚŘ všechna zelenina, je vcelku jedno, zda syrová, nebo vařená - dýně, cuketa, mrkev, mrazím také syrové avokádo. Pokud se něco opravdu NEHODÍ k mražení, jsou to brambory, vč. sladkých brambor (batáty).

Komentáře

Oblíbené příspěvky