Příkrmy, krok druhý

 

Meda si zvykla na lžičku i na nové chutě a pomalu jsem viděla, jak ji jídlo začíná nudit, že by chtěla něco dalšího, nového. Začala jsem míchat více druhů zeleniny dohromady, ale přesto bylo jasné, že je čas na masozeleninové příkrmy. Nemáme sice vyzkoušeny všechny druhy zeleniny vhodné pro první příkrm, ale vzhledem k velmi citlivému zažívání si bude dcerka muset na brokolici, květák nebo fazolky počkat, s chřestem má zase smůlu, protože není sezóna. Další zelenina, na kterou si Meda počká, jsou brambory. Ukázalo se totiž, že jí po nich bolí břicho. 




Protože jsme dostali domácího králíka, udusila jsem králičí váleček, rozmixovala, vyrobila malé kostičky a začala je přidávat do jídla. Ač byly kostky malé, byly velké až až a první králík (s mrkví a cuketou) dcerce opravdu chutnal, ale také způsobil slušné bolení bříška a zácpu. Takže jsem skončila tak rychle, jako jsem začala, čtyři dny pauza a poté králík nanovo. Tentokrát ještě menší porce. Na zhruba 110g zeleniny dávám cca 20g masa. Někdy víc, někdy méně, jak to vyjde.

Protože další domácí nebo bio maso jsem aktuálně neměla, koupila jsem hotová masa ve skleničce. Vyzkoušeli jsme krůtí, kuřecí a hovězí, vše mělo úspěch. Menší porovnání masa ve skleničce mám v plánu sepsat někdy později.

První příkrmy s jednoduššími chutěmi a základní zeleninou jsem zkoušela měsíc. Poté jsem se vrhla do nových druhů zeleniny, které jsem vždy přidávala k zelenině známé a vyzkoušené. Stále jsem se držela třídenního pravidla – novou surovinu jsem se snažila dávat 3 dny po sobě, abych vyloučila možné problémy. Tím se mi trošku zpomalovalo zavádění nových druhů, ale i tak měla dcerka obědy pestřejší, protože jsem novou zeleninu (či maso) přidávala k různým zavedeným druhům a vznikaly tak jiné a jiné kombinace.

Super je třeba králík na rajčatech a cuketě s rýží. Mírně růžové pyré na první pohled nevypadá zrovna vábně, ale rajčata ředí stolici, což je někdy třeba, chuťově je příkrm zcela jiný, takže je to větší změna v jídelníčku. Rajčata dají trošku práci na přípravu, můžeme je buď spařit a oloupat, nebo podusit a poté přepasírovat. Zkrátka je třeba se zbavit slupky i zrníček. K pasírovanému domácímu rajčátku jsem přidala cuketové pyré, králíka a vše jsem trošku zahustila rýžovou kaší od HIPP. 


Podobně jsem zkoušela miminkovskou svíčkovou – mrkev, pastinák, králík, bezpochyby by šlo vylepšit troškou mléka. Tady jen pozor na poměr, pastinák je dost výrazný, dala jsem 1 díl králíka, 1 díl pastináku a 8 dílů mrkve.

Z další méně tradiční zeleniny jsem zkoušela mangold, který jsem spařila a lehce povařila, vykrájela košťály a zbytek umixovala. Přidávám jej pro zvýraznění do mdlejších příkrmů (zejm. do těch cuketových nebo patizonových). Na řadu přišla také máslová dýně, která je kupodivu docela jiná než hokaido a nabídla zase nové možnosti ke kombinování. Ideální je na pečení – rozpůlila jsem ji, vydlabala, zkápla olivovým olejem a přes hodinku pekla, pak jen oddělila dužinu od slupky a rozmačkala vidličkou, lze i rozmixovat, samozřejmě.

Chtěla jsem také vyzkoušet luštěniny. Volba padla na červenou čočku, která není nadýmavá, ale přitom je chutná a i já ji mám ráda, v našem jídelníčku nemohla chybět. Poprvé jsem ji přidala do dýňovo-batátového pyré a byla super. Jsem ráda, že Medě zachutnala a že s ní neměla žádný problém, červená čočka totiž bude hrát důležitou roli v dalším kroku příkrmů, ale o tom zase příště, až mi dcerka trošku povyroste a hlavně, až jí vyroste konečně nějaký ten zoubek, který bude moct zapojit do jídla.

Protože jsem se doposud vyhýbala nadýmavé zelenině, chyběl v jídelníčku Medy hrášek, zelené fazolky, kukuřice, ale třeba také brokolice nebo květák. Postupně jsem začala zařazovat také ty, i když zpočátku jen velmi opatrně, do porce třeba lžičku nebo dvě a postupně jsem navyšovala.

Závěrečným bodem tohoto příkrmového milníku se staly malé kousky v příkrmu. Dcerka je zpočátku dost odmítala, já se snažila oblíbenou dýni dělat občas ne na hladké pyré, ale nechávat kousky - každé sousto s kouskem neocenila. Postupem času si ale začala zvykat, a tak jsem mohla přidat mixovanou rýži nebo těstoviny, které přijala obzvlášť dobře.

Je zelenina, kterou sama moc nemusím, takže nás stále ještě čeká fenykl, lilek nebo artyčok, ale to až zase někdy jindy .

Komentáře

Oblíbené příspěvky