Tarka Dhal pro děti

Milované jídlo mého manžela. Červená čočka s indickým kořením, rajčata, naan. Jednoduché. Na mě zbytečně ostré a výrazné. Asi teď přichází otázka: kořeněné jídlo pro děti? Ne... Ale červená čočka ano. Takže když dělám manželovi Tarka Dhal, chystám dětskou verzi i pro dceru. Je to fajn způsob, jak zavést luštěniny do jídelníčku. Navíc červená čočka je pro zažívání vhodná, protože nenadýmá.

A co vlastně jde? Dhal je základ pokrmu a jedná se o uvařenou červenou čočku. Tarka je pak rajčatová směs pro doplnění chuti. Dhal může mít různé podoby dle toho, čím se doplní.

Opět se jedná o můj oblíbený styl receptů - roste spolu s dítětem, obměňují se jen ingredience a příloha.


Dhal pro větší holčičky

Opět je to spíše recese vycházející ze snahy zavést do jídelníčku novou surovinu. Velmi dobře uvařenou červenou čočku rozmačkáme či umixujeme a smícháme se zavedenou zeleninou - u nás doma jednoznačně s dýní. V případě masozeleninového příkrmu můžeme doplnit o domácí vývar a maso, ideálně jemné králičí, které je vhodné umixovat, aby malý strávník řešil pouze kousky čočky.

Možný upgrade: 

1) nechá se připravit i baby tarka - domácí rajčatové pyré, které do směsi přimícháme. 

2) dhal je vege jídlo, vhodně se ale snoubí s velmi dobře natvrdo uvařeným žloutkem, který je vhodné jednou týdně do jídelníčku zařadit.

 

Tarka Dhal pro malé slečny

Dhal je stále stejný - vařená červená čočka, trošku našťouchaná, v případě dětí bez koření, popř. se zázvorem či římským kmínem, pokud máme zavedeno. 

Tarka je zelenina na bázi rajčat, kterou je "čočková kaše" přelitá. Pro menší děti můžeme zařadit domácí rajčatové pyré, jak je uvedeno výše, pro větší děti můžeme dát opravdovější tarku - na oleji orestovanou cibuli a rajčata.

Jako příloha se ideálně hodí chléb naan, já dělám rychloverzi bez droždí podle Kitchenette





 



Komentáře

Oblíbené příspěvky