Rizoto s červenou řepou
Červená řepa a kozí sýr - je jen o málo módnější kombinace. A také lahodnější. A pak je tu risotto - italské, krémové (ovšem bez smetany! krémovitost rizota musí být dána správným postupem). Milujeme ho doma všichni!
Tohle baby-rizoto jsem sice nedělala jako pravé italské, protože poctivý postup by znamenal pro bříško malého strávníka zbytečnou zátěž, ale cíl jsem měla jednoznačný: přiblížit se italskému originálu co do konzistence, i do chuti.Rizoto roste s dětmi. Přináším proto tři varianty téhož, variujte je podle toho, co má vaše děťátko již zavedeno a jaké má chuťové preference.
Rýže: na italské rizoto používám kulatozrnnou rýži, nejčastěji arborio. V případě baby-rizota jsem zvolila dlouhozrnnou rýži, o které vím, že se spíše rozváří - je nejšetrnější. Rýži jsem uvařila do měkka, do vody lze k vaření přidat také špetku kmína. Také přidávám vývar (kostičku nebo dvě, které mám vždy po ruce v mrazáku).
Řepa: uvařila jsem bulvy, oloupala je, nakrájela na malé kostičky a ještě jednou lehce podusila.
Výsledné varianty:
Pro nejmenší tady vlastně končíme, smícháme uvařenou řepu s rýží, pokud je třeba, použijeme šťouchadlo na brambory, popř. mixér - podle preferované konzistence.
Pro větší strávníky, kteří mají již zavedený jogurt, přidáme do rizota lžíci jogurt a promícháme. Zjemníme tak chutě a výsledné rizoto bude prostě lahodné.
Pro gurmety, kteří touží po opravdovém požitku, přidáme kozí sýr. Napoprvé jsem jím rizoto posypala, bála jsem se, co dcera řekne. Postupně jsem jej vmíchávala do jednotlivých soust - a měl velký úspěch!
Komentáře
Okomentovat