Omáčky, ragú, soté

Husté zeleninové ragú ala bolognese

Na olivovém oleji zprudka orestujeme kostičky oloupané cukety, přidáme kostky dýně a necháme opéct, poté přidáme nakrájené rajče (v případě tohoto receptu jej není třeba zbavovat slupky ani semínek) a lžičku velmi kvalitního rajského protlaku. Okořeníme troškou sušeného oregana, případně do omáčky vložíme snítku čerstvého, zalijeme vodou a vaříme do změknutí dýně. Voda by měla být na konci vaření zredukovaná. Zeleninu přepasírujeme přes cedník v hladkou omáčku. Pokud jsme měli kyselá rajčata, přidáme pár zrnek třtinového cukru.

 

Alternativy:

  • spolu s cuketou lze orestovat také nadrobno nakrájenou cibuli
  • rajský protlak lze vynechat, přidáme ale navíc alespoň jedno další rajče


 K čemu se hodí:

Výborně se hodí k rybě, ideálně k tresce – uvařenou rybu natrháme na kousky, do ragú přidáme trošku rybího vývaru, vhodnou přílohou je kuskus.

Stejně dobře se ale hodí také třeba k bramborovým nokům, navrch můžeme posypat parmezánem.

 

Zeleninová omáčka k těstovinám

Na olivovém oleji opečeme trošku nadrobno nakrájené cibule, přidáme nadrobno nakrájenou cuketu, společně necháme opéct, přidáme mrkev, rajčata (případně domácí rajčatové pyré), můžeme doplnit i další zeleninou (přidala jsem mangold a kousek natě jarní cibulky). Základ na omáčku řádně provaříme a poté rozmixujeme (buď najemno, nebo necháme kousky zeleniny dle přání), přidáme vývar a znovu necháme provařit.

 

K čemu se hodí:

Podáváme s těstovinami, pro větší děti můžeme postrouhat troškou parmezánu.

 

 

Brokolicová omáčka

Na olivovém oleji orestujeme cibuli, přidáme kořenovou zeleninu a pár menších růžiček brokolice. Opečeme, zalijeme vývarem a dusíme. Když je zelenina změklá a voda zredukuje svůj objem, přepasírujeme přes cedník a znovu přivedeme k varu. Zahustíme ve vodě rozmíchanou ovesnou moukou, omáčka by měla vytvořit příjemnou krémovou konzistenci.

 

Alternativy:

  • spolu s cibulí můžeme orestovat také kousky masa a spolu se zeleninou je uvařit, poté nebude nutné přidávat další vývar

 

K čemu se hodí:

ke králíkovi, kuřeti, krůtě, vhodnou přílohou je rýže či těstoviny

 

 

Rajská omáčka

Na trošce másla zpěníme na velmi drobno pokrájenou půlku cibule, přidáme na kousky nakrájenou mrkev a lehce opečeme. Poté přisypeme trošku třtinového cukru a necháme jej rozpustit. Přidáme rajský protlak (volím kvalitní, řecký, bez nežádoucí svíravé kyselinky a nepříjemné štiplavosti) a necháme zapražit. Zalijeme (ideálně hovězím) vývarem a necháme důkladně provařit. Na závěr rozmixujeme, tedy pokud nechceme v omáčce nechat kousky mrkve.

 

K čemu se hodí:

rýže, těstoviny, knedlík; vařené hovězí, vařené kuřecí

 


 

Kuřecí soté s kořenovou zeleninou

Na lžičce olivového oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu. Pečeme téměř dozlatova, poté přidáme lžičku ovesné mouky, zapražíme a zalijeme kuřecím vývarem. Pokud máme vývaru málo, lze přidat také vodu. Důkladně provaříme, táhneme pomalu na plotně klidně hodinu. Když je zelenina měkká, omáčku přepasírujeme či ještě lépe rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Omáčka získá krémovou konzistenci, nositelem chuti je opečená zelenina a ovesná mouka.

 

K čemu se hodí:

Do hotové omáčky vložíme prohřát kuřecí maso. Skvěle chutná s těstovinami, rýží či quinoou.

 


 

Mrkvová omáčka

Na lžíci olivového oleje necháme zesklovatět najemnno nakrájenou cibulku, přidáme na velmi drobné kousky nasekané kuřecí maso, orestujeme, kořeníme drceným kmínem a sladkou paprikou. Když je maso opečené, dáme si jej bokem a na výpeku orestujeme nadrobno nakrájenou mrkev, poté přidáme lžíci ovesné mouky a zapražíme, zalijeme vodou a vaříme do změknutí (a do redukce omáčky do potřebného množství a konzistence). Když je mrkev měkká, přepasírujeme přes cedník, vložíme zpět kuřecí maso a vaříme alespoň dalších 20 minut.

 

K čemu se hodí:

K rýži, těstovinám i knedlíkům. Lze připravit z kuřete, krůty, králíka či velmi libového vepřového, to ale mnohem déle vaříme, aby bylo měkké.

 


 

Cuketová omáčka

Na lžíci olivového oleje orestujeme cibuli a kostičky cukety, můžeme přidat na malé kousky nakrájené kuřecí maso a taktéž pořádně opečeme. Okořeníme drceným kmínem. Poté zasypeme lžící ovesné mouky a společně orestujeme, zalijeme vodou a řádně provaříme.

Alternativy:

  • maso do základu omáčky můžeme nahradit příkrmem ze skleničky, před podáváním přidáme masový příkrm (krůtí maso, kuřecí maso, popř. telecí maso), společně pak ještě řádně prohřejeme
  • pokud nechceme omáčku zahustit, dáme na začátku vaření větší množství cukety, kterou nejprve opečeme a poté řádně rozdusíme, až pak přidáváme maso, poté zalijeme vodou a necháme vařit, cuketa se rozvaří a omáčku sama o sobě zahustí

 

K čemu se hodí:

Ke kolínkům či jiným těstovinám, v hustší podobě také k bramborovým nokům.

 


 

Kuře na paprice

Úplně nejdietnější verze omáčky, která vás překvapí - a bude chutnat i dospělým! Nejprve si připravíme vývar i s masem, ideální je buď skelet, nebo kuřecí stehna bez kůže, ideálně rozdělená na dva díly, aby byl vývar co nejsilnější. Jakmile máme hotovo, vývar přecedíme, maso obereme a dáme stranou.
Na lžíci oleje nebo oříšku másla zpěníme cibuli nakrájenou na kostičky, přidáme mletou sladkou papriku, špetičku soli a trošku drceného kmínu a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, v trošce vody rozmícháme mouku, nejlepší je má oblíbená ovesná, dělala jsem ale i z rýžové a omáčka byla vynikající. Omáčku zahustíme a opravdu důkladně provaříme, případně dochutíme. Vložíme zpět maso a necháme prohřát.

Alternativy:

  • pokud si můžeme dovolit méně dietní verzi, tak na zpěněnou cibuli dáme nakrájené maso (kuřecí prso či vepřovou kýtu), orestujeme, okořeníme, zalijeme vodou a poté vaříme do změknutí masa
  • omáčku je také možné přiblížit více klasice a zjemnit smetanou, pro děti do 18m bych ji ale nevolila a i poté bych s ní spíše šetřila, samotná omáčka je krásně jemná a smetanu vůbec nepotřebuje

K čemu se hodí:

Moje babička dělala vždy ke slepici na paprice máslové noky, takže pro mě je to jediná správná příloha. Pro děti se ale nehodí, protože jsou těžké. Vhodnější jsou těstoviny, rýže či domácí houskový knedlík.


 

Frankfurtská hovězí pečeně

Dětská verze známé stálice nejen školních jídelen. Nechá se uvařit vynikající domácí, dokonce se nechá uvařit ve skvělé babyverzi, kterou můžete bez ostychu nakrmit celou rodinu. Vynechala jsem pouze smetanu a pepř. Přesto se hodí pro větší strávníky, doporučím od 18 měsíců.

Na trošku oleje (či sádla) necháme zesklovatět na drobno nakrájenou cibulku, přidáme na kolečna nakrájený libový párek. Právě tato surovina bude jistě problematická, já pro dcerku párek přefiltruji před podáváním. Nechám jej, aby ovoněl omáčku a dodal jí chuť, i tak ale vybírám velmi kvalitní produkt s maximálním podílem masa (92 - 95 %) a minimem tuku.

Poté přidáme hovězí maso (skvěle se hodí třeba pupek nebo ořech, připravit se ale nechá i z kvalitního předního) a orestujeme, zaprášíme sladkou mletou paprikou, přidáme drcený kmín a necháme lehce zasmahnout. Poté podlijeme vodou a na velmi mírném ohni vaříme velmi dlouho - táhneme několik hodin, minimálně tři, klidně i pět. Využít můžeme také pomalý hrnec.

Na závěr zahustíme - ve vodě rozmícháme trošku mouky, necháme velmi dobře provařit.

Alternativy:

  • pro větší děti může zahustit moukou rozdělanou ve smetaně, osobně to ale nepovažuji za nutné, omáčka je lahodná sama o sobě

K čemu se hodí:

K čemukoliv: domácí houskové knedlíky, rýže, kolínka. 

 


 

Tokáň

 Babička vždycky dělala úžasně hustý cikánský tokáň. Dobrota! Já si na něj vzpomněla mimoděk, když jsem začala vařit pro Medu králíka. A nakonec z toho byl oběd pro všechny-  i pro muže, který králíka prostě nejí.

Na olivovém oleji necháme zesklovatět cibuli nakrájenou na drobné kostičky, přidáme na drobno nakrájený pórek, kostičky cukety. Necháme opéct. Poté přidáme na drobno nakrájené králičí maso (já použila vykostěné zadní nohy) a řádně je opečeme. Poté zaprášíme moukou a opět opečeme. Na závěr přidáme kvalitní rajčatový protlak a naposledy opečeme. Podlijeme vodou a na pomalém plameni dusíme do změknutí a zhoustnutí omáčky na požadovanou konzistenci.

Alternativy:

  • využít můžeme také další druhy zeleniny - papriku či rajče

K čemu se hodí:

k těstovinám či rýži




 


 


 

 

Komentáře

Oblíbené příspěvky