Interaktivní knihy

Meda knížky miluje a my se jí je snažíme nabízet v různých podobách. Mě samotnou baví interaktivní knihy, a to nejen ty hudební, ale také senzorické či motorické. 


 

 

Senzorické knih

Hmatové, dotykové, senzorické… Zkrátka knihy pro nejmenší, často látkové, heboučké a příjemné. Zhruba od osmi měsíců si s látkovými šustivými Meda hodně vyhrála, občas po nich sáhne i v roce a půl. 

Pro větší děti je knížka Medvídek: mazlení na dobrou noc. Hezky shrnuje večerní rutinu (ano, i medvídek si musí čistit zuby), navíc pacičky jsou fajn na muchlování. Je to zas něco trošku jiného – a rozhodně zábavného. Meda knížku dostala jako dárek a první večer si ji hned sama četla v postýlce, baví ji.  

      

 

Hudební knihy

Hracích knih máme doma celou řadu. Samostatnou kapitolu tvoří knihy k tužce Albi, ale těm se nyní věnovat nechci. Ráda bych vám představila především knihy od nakladatelství Axioma.

Nakladatelství Axioma má celou edici knih: leporela (buď čistě zvuková, nebo zvuková a dotyková) a knížky. Leporela jsou na tvrdém papíru (jako klasické leporelo, připomíná spíše karton) a jsou odolnější dětským ručkám, knížky jsou sice na pevném papíru, ten ale odpovídá zhruba čtvrtce (odhadem může mít gramáž 200g/m2).
 

Leporela nabízejí zvuky zvířecí říše, hor či moře, ale také hudby – a ta hraje prim u nás, ať už se jedná o Louskáčka nebo o různé hudební styly dle zemí. My jsme sběratelé, máme tři knížky ze základní edice a pak velkou knihu hudebních skladatelů.

Nejedná se o české knihy, ale o francouzskou provenienci, osobně jsem si ilustrace od Marion Billet zamilovala!

 

 
Z Albatrosu je knížka Písničky o zvířátkách pro děti, šest lidových písniček ilustrovala Magdalena Takáčová. Dcerka knížku miluje, já k ní mám zásadní výhradu: baterie vydrží výrazně méně než u knih z Axiomy. Knížky obsahují stejný počet zvukových stop (tj. 6) obdobné délky, ale u lidovek musíme baterie měnit častěji.



Poslední ze zvukovek, kterou doma máme, představuje Mláďátka zvířat a je z Lidlu. Je to jediná kniha, u které jsme baterie měnit ještě nemuseli. Oproti ostatním knihám má výrazně pevnější stránky, nemá ale dotykové čudlíky – je nutné zatlačit přímo na stránku, což vyžaduje trošku síly a dceři to zpočátku nešlo, musela se dlouho učit, jak správně knížku stisknout.



  

Motorické knihy

Nenásilnou formu rozvoje motoriky představují knihy s různými hýblátky. Samostatnou kapitolou je quiet book, tomu se budu ale věnovat příště. V tomto článku bych ráda představila knihy klasické.

Celou edici miniPEDIE nabízí nakladatelství Svojtka. Já měla v ruce několik více klučičích verzí knihy Objevujeme svět!, pro dcerku jsem vybrala Domácí mazlíčky. Oproti autům nebo traktoru na farmě mi přijde knížka trošku slabší. Největší problém ale je v tom, že není příliš odolné, a tak mají obě kočky amputované nožky a rybě chybí hlava. A to Meda není žádný ničitel, jen je občas trošku neopatrná. Nicméně tato kniha si o destrukci vyloženě říká – drobné výčnělky lákají k tomu, aby pod ně dítě strkalo prstíčky… A papír není příliš pevný.



 

O něco lépe s odolností je na tom kniha V ZOO z Lidlu, která představuje 10 zvířátek, z toho jich je pět schovaných za odklápěcí částí.


Rozpaky ve mně vzbudila knížka Srdíčkové básničky 1. Na prvním místě chci pochválit nápad: říkanka, k ní ilustrace, 4 odnímatelné obrázky, které se přilepují k veršům, ke kterým logicky patří. To rozvíjí nejen motoriku, ale také logiku, opravdu super nápad. Pokulhává však provedení, a to jak formální (kroužková vazba není praktická, stránky se špatně otáčí i mně), tak především obsahová. Jak sama autorka na svém webu uvádí, spisovatelkou a ilustrátorkou se stala doslova přes noc. A na knize je to vcelku vidět. Snad se Dagmar Šimková neurazí, ale básničky jsou přinejmenším hloupé, snad až stupidní, rým působí technicky a prvoplánově (Jsem hříbátko jménem Toník, až vyrostu budu koník). Meda zatím nechápe obsah obrázků ani to, že každý obrázek patří na konkrétní místo, baví ji ale odlepovat čtverečky a lepit je jinam, což je pro mě důležité. Alespoň část smyslu knihy je tak naplněna.



 

 


Komentáře

Oblíbené příspěvky