RYCHLORECEPTY

Rychlorecepty jsou speciální kategorie receptů pro tři typy maminek: 1) ty, které nemají čas; 2) ty, které nebyly zvyklé vařit a teprve se to učí, 3) ty, které bojují s potřebnými surovinami, zejména pak s rybami. A občas to jsou recepty pro každou z nás! 

Proč rychlorecepty je asi jasné... Ale kde se ta rychlost nadežene? Ošklivě bychom mohli říci, že v polotovarech. To by se asi žádné mamince ovšem nelíbilo. Ale skleničky, to už je jiná. Sama nejsem příznivcem kupovaného jídla pro děti, skleničky mám doma v záloze vždy dvě nebo tři, když je nejhůř nebo když mám někam jet, abych mohla dát dcerce v poledne teplé jídlo. Ale na druhou stranu mám doma vždycky v zásobě pár skleniček jen s masem. Protože pořádně uvařit maso do měkka chvilku trvá. Nezkušený rodič si řekne, že hodit kuře na pánev je hned. Možná, že by to dítě i ocenilo. Ale bříško malého strávníka, které není zvyklé, by dostalo najednou dost těžké jídlo a mohlo by se stát, že se s ním bude vypořádávat po svém. A tak jsou zkrátka situace, kdy je snazší sáhnout buď rovnou po hotové skleničce, nebo si s ní alespoň vypomoci.

Já díky spolupráci s obchodem ilovemybaby.cz vyzkoušela masové a rybí skleničky značky Plasmon. Vyzkoušela jsem z nich hned několik opravdu rychlých receptů, o které bych se s vámi chtěla podělit.

A ještě jeden tip: Často se setkávám s maminkami, které samy moc nejedí ryby, dětem by je ale rády dopřály. Pak se cesta hledá hůř. Rybí jednodruhové skleničky jsou vhodnou cestou, jak ryby do jídelníčku malého strávníka zavést. Vím, že příkrmy s rybou prostě smrdí, naopak jednodruhové rybí skleničky mají aroma velmi jemné, stejně jako chuť, takže je to podle mého velmi šetrná a nenásilná cesta k zavedení ryb. V receptech, ve kterých používám maso kuřecí, můžeme bez rozpaků použít jakékoliv rybí maso - lososa, platýse nebo třeba štikozubce, pražmu či mořského okouna. Kompletní přehled rybího masa naleznete zde.


Rychlorýže

V dostatečném množství vody uvaříme hrst rýže. V jiném kastrole podusíme dvě hrsti zeleniny do měkka (když pospíchám, dám trošku mražené směsi s hráškem, kukuřicí, babykarotkou a fazolkami), dbáme, aby nám v hrnci zůstávala alespoň trocha vody, do které pak přidáme trošku ovesné mouky a důkladně provaříme. Pokud máme v zelenině málo omáčky, přidáme ještě trošku vody. Na závěr přidáme cca 40 g kuřecího masa – příkrm ze skleničky, promícháme a necháme prohřát. Poté smícháme s rýží, lze ještě posypat strouhaným parmezánem či najemno nasekanými bylinkami, třeba pažitkou.

Mouku samozřejmě můžeme vynechat, může se ale stát, že výsledný pokrm nebude mít úplně kompaktní konzistenci. Některým dětem to nevadí, dcerka ale dlouho nechtěla kousíčky a právě krémová konzistence jí pomáhala při učení se na nemixovanou stravu


 

 

Cuketová krémová omáčka

Na troše olivového oleje necháme zesklovatět půl hrsti jarní cibulky (a nebo menší množství bílé nebo červené cibule), přidáme cuketu a trošku opečeme, zalijeme vodou a dusíme do měkka. Lze přidat také trošku oregana. Když je cuketa měkká, přidáme vrchovatou lžičku ovesné mouky a řádně provaříme, pokud je třeba, přiléváme po trošce vodu, aby vzniklo potřebné množství omáčky. Poté přidáme asi 40g kuřecího masa – příkrm ze skleničky, případně celou skleničku dle množství jídla. Promícháme a prohřejeme. Omáčka vytvoří krásně krémovou konzistenci, skvěle se hodí k těstovinám, podávat můžeme postrouhané parmezánem.


 

 

Zapečený květák

Mimiverze: Růžičky z půlky květáku (bez košťálu) uvaříme doměkka, rozšťoucháme (můžeme zcela najemno, stejně jako můžeme nechat větší či menší kousky), přidáme asi půl skleničky telecího masa, trochu strouhanky a nadrobno nasekanou pažitku. Promícháme, pokud je směs příliš hustá, přidáme trošku vody, ve které se vařil květák (a nebo obyčejné vody, případně lze přidat troška mléka), jeden žloutek, případně přidáme strouhanku, pokud je směs příliš tekutá. Zapečeme v máslem vymazané zapékací míse, podáváme třeba s bramborovou kaší.

Batoleverze: Růžičky z půlky květáku (bez košťálu) uvaříme doměkka, rozšťoucháme (ponecháme hrubší kousky) přidáme skleničku telecího masa, trochu strouhanky, nadrobno nasekanou pažitku, trošku kmínu a nastrouhaného muškátového oříšku, žloutek, zakápneme pár kapkami olivového oleje. Promícháme a lehce vmícháme tuhý sníh ušlehaný z jednoho bílku. Zapečeme v máslem vymazané a strouhankou vysypané zapékací míse, podáváme třeba s bramborovou kaší.

 

Brokolicové rizoto

Na brokolicové rizoto budeme potřebovat pouze tři ingredience: rýži, brokolici a rybu. Já použila předpřipravené rybí maso ve skleničce, ještě lepší budou proužky restovaného lososa nebo pstruha. Případně můžeme obojí vhodně nakombinovat.

Zvlášť uvaříme rýži a brokolici – z té použijeme pouze růžičky, košťál nadýmá, proto jej dceři do jídla nedávám. Do scezené rýže přidáme pár růžiček brokolice a podrtíme vidličkou. Promícháme a přidáme skleničku (80g) mořského okouna a celou směs prohřejeme. Můžeme posypat strouhaným parmezánem.

 


Kuskus se zeleninou a telecím masem

Na olivovém oleji orestujeme čerstvou zeleninu, poté přilijeme asi půl dcl vody a podusíme (vynecháme, pokud máme větší strávníky; naopak dusíme více a déle pro menší děti a děti, které mají potíž s kousky). Přidáme uvařený kuskus, promícháme. Na závěr můžeme přidat maso ze skleničky, které vytvoří pokrm více krémovým - vhodné je jemnější, tedy krůtí, telecí, kuřecí či můžeme zvolit rybu.


Lehká pomazánka s kuřecím masem

Utřeme lžičku kuřecího masa ze skleničky se dvěma lžičkami domácí lučiny, farmářského tvarohu nebo kvalitního soft cheese. Pro starší děti lze přidat trošku nadrobno nasekané pažitky nebo špetku mleté sladké papriky. 


 

Komentáře

Oblíbené příspěvky