Podzimní donuty

Děti je milují, ale zrovna zdravé mlsání to není. Navíc si vyžaduje speciální formu na smažení, tedy pokud nechceme donuty koupit v obchodě. A upřímně, vzhledem k polevám nejrůznějších barev připomínají kupované donuty spíše chemický koktejl.

Jak tedy na domácí donut bez smažení a speciálního donutovače? Jednoduše! Budete potřebovat plech, pečicí papír a cukrářský sáček. 

Donut je vhodný jako svačinka pro děti od 18m (a nebo od zavedení všech uvedených ingrediencí).


Postup

V misce smícháme 400g hladké mouky, 1ks prášku do pečiva, 100g cukru krupice (či třtinového cukru), špetku soli a koření na dýňový koláč. Buď se nechá koupit hotová směs, nebo si ji snadno vyrobíme doma – což má zásadní výhodu: použijeme právě takové koření, které máme u dětí zavedené. Jak na takovou směs koření? Níže jsem jí věnovala celý odstavec!

V druhé misce smícháme 180g dýňového nebo jablečného pyré (jak na to hledejte na konci článku), 120ml mléka, 70ml oleje a jedno vejce.

K suché směsi postupně přimícháváme tekutou a metličkou vymícháme hladké hutné těsto, které je ještě o něco hustší než třené bábovkové. Cukrářským sáčkem na plech s pečicím papírem nastříkáme donuty. Hezky nabydou, takže je dáváme dál od sebe, vykroužíme kolečka akorát do dětské ruky. Dírka v pytlíku nesmí být malá, ale nepřežeňte to, ať se donuty zase neslijou a nepřijdou o středy (jako ty moje…).

Pečeme asi  15-20min v troubě vyhřáté na 180°C. Po upečení můžeme lehce potřít rozpuštěným máslem a posypat skořicí a cukrem.

 

Koření nejen na dýňový koláč

Koření na dýňový koláč by mělo obsahovat mletou skořici, mletý zázvor, muškátový oříšek, mleté nové koření a mletý hřebíček. Já navíc dávám ještě mletý kardamon, naopak nové koření a hřebíček často vynechám (jsem líná si je v hmoždíři utlouct). Ideální poměr neexistuje, záleží na vaší chuti. Nejvíce je skořice, méně zázvoru a muškátu, ostatního ještě o špetku méně. Koření se nechá vyrobit za pochodu (nasypeme do těsta postupně a zamícháme), a nebo do zásoby (všechny ingredience smícháme a uchováváme v dobře uzavřené nádobě).

 

Pyré do donutů

Použít můžeme jablečné pyré (v bio verzi koupíme v DM nebo v Lidlu, můžeme ale vyrobit i domácí – vždyť je to vlastně přesnídávka…), můžeme ale vyrobit i dýňové pyré. Vhodná je muškátová či oříšková dýně, kousek jí oloupeme, v malém množství vody rozdusíme a tyčovým mixérem rozmixujeme na pyré. Je fajn udělat si pyré více, uskladnit jej můžeme bez potíží v mrazničce.

 

Poznámka k ingrediencím

Pokud nemáme nějakou z ingrediencí zavedenou, postupujeme obezřetně, nikdy nezavádíme dvě nové ingredience zároveň. Nové potraviny podáváme přes den, večer na ně není vhodný čas. 

Recept obsahuje cukr - osobně dám dceři raději domácí koláč s cukrem a vyhnu se mu jinde (doslazené přesnídávky, kupované cukrovinky apod). V tomto receptu je na 40dkg mouky pouze 10dkg cukru, navíc lze cukr ještě ubrat (nebála bych se ubrat až na 8dkg, případně ubrat i trošku mléka).

Komentáře

Oblíbené příspěvky