QUIETBOOK - potřebuju to?

V současné době patří mezi módní montessori trendy. Je to ale opravdu jen přechodná éra popularity, nebo má quietbook skutečně co nabídnout?

Quietbook - tichá kniha.  Anebo tišící kniha? Ať tak či tak, nejedná se o knížku určenou ke čtení, ale knížku vybízející k různým aktivitám, a to nejen motorickým.

 

Jak vypadá

Quietbook může mít různé formy. Nejčastěji se jedná o knihu šitou, může být ale také tištěná. A vlastně nemusí jít vůbec o knihu. Může mít podobu sady látkových kartiček navlečených třeba na kroužku na klíče. 

Společný rys má ale každý quiet book: je tlustý. To proto, že obsahuje řadu komponentů pro nenechavé dětské ručičky.

 


Pro koho je určena

Pro děti. Ale rádi si ji prohlédnou i dospělí! Menší děti (okolo 18měsíců) ještě nevyužijí knihu samy a ani komplexně, ale s pomocí rodičů je jistě zaujme. Od dvou let zvládne dítě některé aktivity samo, naplno si s kniho vyhraje minimálně do šesti let, možná i déle, to už závisí na povaze dítěte.

 

Jak se používá

Jak kdo chce! Nejlépe si s knihou vyhrají děti samy, samy si také určí pravidla hry. Je ale možné, že na některé aktivity budou rodiče potřebovat, třeba na ty složitější, jako je zavazování tkaničky. 

Také je vhodné spolu s dětmi usednout při aktivitách na barvy a tvary, které mohou rodiče komentovat a dítě se tak hravou formou učí. Podstata knihy totiž není pouze o motorických schopnostech a jejich posílení a rozvoji, ale také o kognitivních dovednostech.

 


Kde ji sehnat

Bylo by krásné, aby si maminka mohla takovou knihu pro dítě vyrobit sama. Lze koupit šablony, koupené střihy a doma knihu pouze sešít.  Existuje již i varianta nešící, ale provlékací, takže není třeba ani zručnost, pouze trpělivost. Velmi hezké polotovary k domácímu dotvoření vyrábí třeba Buuk, v jehož nabídce nalezneme právě provlékačku.

Nejjednodušší cesta k takové knize je ovšem nákup, celou řadu nabídek nalezneme třeba na Fler. Quietbook, který dostala Meda v roce a půl a stále si jej užívá, je od MarEmm.

 

Závěrem

Jedná se o ruční výrobu, každá kniha je do značné míry originální a jedinečná, což se projevuje i v ceně. Na druhou stranu je to hračka, která vydrží a v autě ji ocení nejeden rodič!

A když se vrátíme k úvodní otázce, pak tedy ano! Za mě se tato investice skutečně vyplatí.  





Komentáře

Oblíbené příspěvky