Den ve Slatiňanech

Možná znáte Slatiňany ze školního výletu. Možná z televize. Možná vůbec. Láká vás vydat se sem? Může se stát, že vám ani celý den na Slatiňany nebude stačit! Pojďte se nechat nalákat, co vše tady uvidíte!
 
 💜 ZÁMEK - bod číslo jedna. Za pozornost rozhodně stojí a pokud máte více času a nebo nemáte úplně malé děti, vydejte se na prohlídku. Pokud jste tu byli v hluboké minulosti, vězte, že celá prohlídková trasa prošla velkou proměnou a zámek nepoznáte!
 
💜 PARK - pokud čas nemáte a nebo máte děti, které prohlídku nezvládnou, jděte do parku! Je rozdělený na dvě části, ta větší je přístupná volně, na menší budete potřebovat vstupenku. Za padesátikorunu se ale vyplatí! Mrknete na nádvoří (jo, skočte tam, stojí zato), prohlídnete si francouzskou zahradu (hlavně na jaře vás omámí kvetoucí rododendrony, můžete si tu poležet na lehátku a odpočívat), projdete se anglickým parkem s jezírkem. Součástí je tzv. Dětské hospodářství (včetně pavího párečku a malých koz) a také hřiště s koníky.
 
💜 HŘEBČÍN - pro milovníky koní jsou připraveny v každou celou hodinu komentované prohlídky. Pokud se na prohlídkovou trasu nevydáte, okoukněte hřebčín alespoň zvenku.
 
💜 ŠVÝCÁRNA - nově zrekonstruovaná Švýcárna stojí asi 1,5km od zámku a dostanete se k ní pohodlnou cestou (do mírného kopečka) - projdete parkem, vyjdete branou v horní části, přejdete silnici a pak mezi pastvinami s koňmi projdete až ke Švýcárně. Zde je expozice o historii starokladrubských koní. Nebaví? Neva! Venku je dětské hřiště s jezdeckou tematickou, uvnitř v patře velké dětská herna s koňskou tematikou. Ale zabaví se zde i dospělí, třeba na simulátoru koňského spřežení.


💜 KOČIČÍ HRÁDEK - miniatura hradu stojí asi 400m od Švýcárny, dostanete se na ni lesní cestou (sjízdné i pro kočárky, i když je třeba počítat s kořeny a kameny).
 
💜 KOCHÁNOVICKÉ RYBNÍKY, LESY PODHŮRA - od Kočičího hrádku se můžete vydat na další cestu, třeba na rozhlednu Bára (zde je také veřejné ohniště, dětské hřiště, občerstvení, lanový park, v nedalekém okolí směrem k rybníkům je pak lesní tělocvična), nebo ke Kochánovickým rybníkům (cestou si zajděte k romantické vyhlídkové věži Na Chlumu). Od rybníků na cestě zpět narazíte na výletní restauraci Monako a také vyhlídkové místo v třešňovce na Vrchlického návrší. A nebo oboje, avšak celý okruh má již přes 10km a ne všechny cesty jsou sjízdné pro kočárky - s kočárkem to může být i více.


 
Pár praktických informací na závěr:
- zaparkujte na velkém parkovišti u hřebčína (je na parkovací hodiny)
- koně uvidíte všude na pastvinách, nejen v hřebčíně (pastviny se vinou od parkoviště až ke Švýcárně) - všude platí zákaz krmení koní! prosím, respektujte jej.
- menší občerstvení: Švýcárna, rozhledna Bára
- restaurace: Monako, další restaurace jsou pak ve Slatiňanech, vzdálenější: Obora (Trpišov), Na Hájence (Rabštejnská Lhota)
- zmrzlina: točená zmrzlina se prodává na 2 místech ve městě (U Málka, v cukrárně U Semaforu - obojí ulice TGM), kopečková v cukrárně U Mlsné kočky kousek pod zámkem
- vyžití pro děti: hřiště v parku, na Švýcárně, hřiště na Báře - vhodná cca od 2 let; Kočičí hrádek je spíše pro větší (cca od 3 let - je třeba počítat s rozbitými koleny...)
- vyžití pro náctileté: lanový park na Báře

Komentáře

Oblíbené příspěvky