Test eko pracích prostředků

Protože se snažím být co nejvíce eko, kupuji již delší dobu eko prací gely. Doposud jsem střídala dva oblíbené, ale rozhodla jsem se to změnit a nakoupila zásobu všeho, co mi padlo do oka v DM. A jak to dopadlo?

Jedno mají všechny gely společné: perou. Tím chci předejít nejčastější otázce týkající se eko produktů: funguje to? Ano, funguje, o žádném z vyzkoušených produktů nemohu říci, že by pral výrazně hůře než jiný. 

Pokud se vám nechce číst, ale chcete raději mrknout na video, máte možnost přímo tady.

 

DM Clima positive

Na tomto produktu mě nejvíce zaujalo balení - působí jako taková ta náhradní náplň. V obchodě jsem k němu však nenašla variantu s plastovou lahví. Nalévá se ale vcelku pohodlně a úspora plastu je tak velká, že mi přijde bez potíží balení používat k běžnému nalévání. Prášek je univerzální, hodí se na všechny druhy prádla.

Výhodou je také koncentrovanost produktu, takže stačí méně gelu než u jiných značek. 

Nevýhodou je vůně, která chybí. To se sice nechá dohnat aviváží, jenže pokud ji nechcete používat, ale přesto chcete voňavé prádlo, tak tento produkt rozhodně nebude pro vás.


Frosh granátové jablko 

Výrobky od této značky znám a těšila jsem se na prací gel s vůní milovaných granátových jablek. Po otevření boxu jsem byla docela zaskočená, protože gel prostě smrdí. Nejvíce připomíná vůni odlakovače na nehty a v tom fakt prádlo prát nechcete... Vyprané prádlo tedy nesmrdělo, možná, že při prvním dojmu mohlo vzdáleně granátové jablko připomínat, ale vůně rozhodně nebyla nijak trvanlivá.

Výhodou je univerzálnost, funguje i při nižších teplotách. Box je plastový, viditelně je ale množství plastu redukováno, což beru jako plus.

Nevýhodou je vůně, to především. Dále pak účinnost, protože se nejedná o koncentrát, je třeba výrazně větší balení pro výrazně menší počet pracích dávek - v porovnání s produktem od DM.


Jelen

První ze dvou prostředků, který běžně používám. Kupujeme náhradní balení (prodává se 5l a 10l) a doléváme do původního plastového boxu.

Jelen nabízí několik vůní, já kupuji klasickou, která voní po mýdle. Vůně nevydrží příliš dlouho.

Výhodou je cena, protože Jelen je oproti všem ostatním levnější. Dále se jedná o český produkt, což je pro mě také plus.

Nevýhodou může být horší manipulace s multipacky, původní box má 2,7l, tzn. i ten menší náhradní prášek budeme nalévat nadvakrát. Původní box je ale dost pevný a dobře se s ním manipuluje.


Attitude

Tento prací gel je u nás doma stálicí a používám jej pravidelně. Vím tedy, co od něj mohu čekat. Přesto jsem ale nevěděla, zda nenajde konkurenta, především v nějaké levnější podobě. 

Výhodou je fakt, že se jedná o veganský produkt - není tedy testován na zvířatech, a to jako jediný z mnou  zkoušených. A největší výhoda? Vůně! Voní božsky a hlavně vůně vydrží. Mým favoritem je z vůně hrušky z dětské řady.

Nevýhodou je cena, je prostě dražší. Jedná se o kanadský výrobek, takže pro někoho může být problémem uhlíková stopa, avšak Attitude to vynahradí jinak: pro výrobu používá pouze čisté a přírodní ingredience, omezuje používání plastů a uhlíkovou stopu kompenzuje výsadbou stromů k obnově naší planety. Pro výrobu produktů jsou použity 100% obnovitelné zdroje energie. Jedná se zkrátka o zodpovědnou značku.

 

  Prací papírky

Jediný produkt, u kterého se nejednalo o gel, byly prací papírky. Prostě jsem je musela vyzkoušet, protože se jedná o novinku na trhu a já byla zvědavá. Český produkt zvítězil v soutěži studentských startupů a díky kampani na hithit.cz se rozjela výroba úsporného pracího prášku.

Výhodou je skladnost - malé papírky, které nezaberou místo, takže se hodí i na cestování. Jeden papírek = jedna dávka, není ale problém papírek rozpůlit. Jsou vhodné i na praní v ruce. Voní krásně, avšak vůně není příliš trvalá.

Nevýhodou je cena. Eko jsou především způsobem výroby a distribuce: neobsahují vodu, takže jsou lehké, tudíž je snazší přeprava, takže ve výsledku minimalizují uhlíkovou stopu.








-  

Komentáře

Oblíbené příspěvky