Tipy na knižní novinky pro děti 3 – 4 roky

Dětských knih vychází nepřeberné množství. Jak se v nich zorientovat? Které knihy stojí za nákup, které si stačí pouze vypůjčit a které můžete s klidem nechat v regále a jít dál? Pojďte se spolu se mnou podívat na knižní novinky nakladatelství Dobrovský, většina z nich vyšla v edici Drobek.

Snažila jsem se vybrat knihy, které jsou vhodné pro děti okolo tří let. Taktéž jsem se snažila o pestřejší výběr knih, a tak uvádím publikace edukativní, aktivizační i oddechové (pohádkové, na spaní). Pojďme se tedy ohlédnout za rokem 2022 a knihami, které stojí za pozornost.

 

Moje velká kniha … (★★★★★)

Série knih ilustrátorky Agnese Baruzzi je jednoduchou knihou pro nejmenší (ne)čtenáře. Většinu prostoru zabírají obrázky, případně jednoduché instrukce k činnosti. Takže knihy si mohou děti prohlížet samy a alespoň na chvíli se tak zabavit. Samozřejmě, že je kniha vhodná především pro společnou četbu s dospělým, pro které jsou zde uvedeny náměty k práci s knihou.

…barev je nejjednodušší knihou celé série, vhodná je i pro menší děti (jistě se u ní zabaví děti od dvou let). Kniha obsahuje barvy, informace o tom, jak vznikají, pokud si je jsme schopni namíchat. Důležitá je ale stránka obrázků, které lze pojmenovávat či hledat.

… čísel je určena pro větší děti, tedy pokud nechceme opět pouze prohlížet obrázky, ale chceme plnit aktivněji úkoly. Kniha pomůže dětem s počítáním do deseti, nabízí názorná porovnání. Skvělé jsou závěrečné úlohy typu: spočítej, kdo má víc/méně, doplň číselnou řadu / co je v číselné řadě špatně apod.

… zvířat je hezkou obrázkovou encyklopedií pro nejmenší. Zvířata jsou rozdělena dle biotopů, osobně bych si odpustila dvojstránku zvířat z farmy a nahradila ji zvířaty Austrálie, ta mi chybí. Na počátku knihy je totiž mapa světa se zvířátky rozdělenými dle kontinentů, většinu zvířat z mapy v knize nalezneme, avšak klokan a koala chybí.

 

Nauč svého draka říkat…(★★☆☆☆)

Anna Láng je maďarská ilustrátorka, autorka řady dětských knih. Série o dívence Lily a jejím Dráčkovi je trošku kontroverzní. Na jedné straně se snaží předat dětem základy slušného chování, na druhé straně může působit poněkud direktivně a prvoplánově. Pokud se na knihu pokusíme podívat dětskýma očima, budeme asi smířlivější, než pokud budeme text nahlížet jako dospělí. Věřím ale, že si svou cílovou skupinu najde, však i pro dospělého je někdy obtížné říci „promiň“. Příběhy jsou velmi jednoduché, dcera knihu dostala ve 2,5 letech, i po půlroce po ní občas sáhne. Za mě je to kniha, kterou bych vzala do rukou v momentě, kdy by mé dítě mělo zásadní problém s komunikací a nebo se bránilo mým snahám o vštípení etikety pro nejmenší.

Série obsahuje knihy Nauč draka říkat promiň / ahoj / prosím / děkuji.

 

Rok v lese (★★★★★)

Pokud chcete sáhnout po knize spíše naučné, nabízí se Rok v lese od Emilie Dzuibakové. Kniha s tvrdými stránkami nabízí pohled do lesa ve dvanácti různých obrazech, každý je věnován jednomu měsíci. Scéna se nemění, proto mohou malí čtenáři krásně pozorovat, jak se příroda během roku mění. 

První dvojstrana je věnována přehledu živočichů, kteří jsou v knize zmínění, ke každému je kratičký medailonek. Na poslední dvojstraně naopak děti mohou procházet labyrintem, spojovat zvířátka a tvořit tak vhodné dvojice. A mezi tím? Dvanáct dvojstran, které budou bavit i dospěláky - plné detailů, drobností, vtipných narážek i vlídných výjevů.



 

Kačka a Matěj (★★★★☆)

Série knih holandské ilustrátorky Eefje Kuijl bystří mysl, stimuluje pozornost, trénuje krátkodobou paměť. Kniha s tvrdým stránkami nabízí na každé dvojstraně plné obrázků jiné téma a jiný aktivizační úkol. Děti mohou samy hledat detaily na obrázcích, ale také mohou vhodně s rodiči pojmenovávat jednotlivé prvky v domácnosti či hledat zajímavé detaily.

 

Tajemství bajek (★★★☆☆)

Když jsem poprvé držela v ruce knihy Zajíc a želva a Vlk a kůzle ze série Tajemství bajek, byla jsem trošku rozpačitá. Kniha má pevnou vazbu, ale křídové stránky, měla jsem tedy obavu, že jsem sáhla po knize špatné věkové kategorie. Nicméně příběh je relativně krátký, doprovázený ilustracemi, na každé dvoustraně je aktivizační úloha. Příběhy jsou parafrází bajek Jeana de la Fontaina a jsou napsané tak, aby byly dětem blízké. Na závěrečné dvojstraně je pak veršovaná bajka – překvapilo mě, jak dcera trpělivě celý příběh ve veršované podobě poslouchala a jak ji bavil, možná i více, než ten převyprávěný dětský.

Vhledem k aktivizačním úlohám a celkovému charakteru knížky se určitě nejedná o texty vhodné před spaním, ale naopak se s nimi nechá hezky dále pracovat.

 

Příběhy slepičí babičky (★★★☆☆)

Série příběhů slepičí babičky je určena pro děti před spaním. Obsahuje ale bohaté ilustrace, a tak Medu spíše vždycky motivuje a aktivitě, než aby ji prohlížení obrázků a poslouchání příběhů uspalo. Pohádky jsou relativně krátké, poukazují na stereotypy, které však nemusí být vždy platné. Máme doma dvě knihy, a to O ovečce, která nemohla usnout a O tučňákovi, kterého zábly nohy – osobně se mi líbí tučňáčí příběh více.

 

Pětiminutové pohádky z divočiny (★★★☆☆)

Pokud hledáte opravdu krátké pohádky (s garantovanou délkou čtení), tak tyhle pětiminutovky od Anny Láng jsou ideálka. Mají několik dalších verzí (např. Pětiminutové pohádky na dobrou noc), ale s žádnou další nemám osobní zkušenost. Nejedná se o převyprávění klasických pohádek, takže pro rodiče, kteří jen čtou a čtou, je to vítaná změna. Některé pohádky mi úplně nesedí, nicméně já nejsem cílová skupina, já jsem jen předčítač…

 


 


Komentáře

Oblíbené příspěvky