Jak na ryby?

Jedna z nejčastějších otázek maminek se týká zavedení ryb do jídelníčku. Důvody jsou k tomu obvykle dva. Tím prvním je strach z alergií a často protichůdná tvrzení, kdy někdo radí začít co nejdříve, jiný naopak co nejpozději, klidně až po roce. Druhým (a možná zásadnějším) důvodem bývá skutečnost, že maminky samy často ryby nejedí, tedy je neumí připravit a zkrátka se jich bojí.

 

Kdy zavádět ryby?

Ryby jsou zdravé a jistě mají své místo v jídelníčku. Jsou zdrojem bílkovin, omega 3 mastných kyselin, vitamínů a minerálů, mořské pak obsahují také jód, který je důležitý pro správnou funkci štítné žlázy.

Pravděpodobně nesáhneme po rybě jako po prvním mase v maso-zeleninovém příkrmu, ačkoliv nám v tom ve své podstatě nic nebrání. Pokud začneme se zaváděním zeleninového příkrmu od 6. měsíce, můžeme zhruba za měsíc nebo šest týdnů začít s maso-zeleninovými příkrmy (zpočátku stále převažuje množství zeleniny, maso přidáváme postupně a obezřetně, bude se jednat o novou zkušenost pro dětské bříško a zavedení masa může být spojeno se zácpou) a tedy po 7. měsíci můžeme postupně začít zavádět také ryby.

Pokud bychom se řídili pouze informací z kupovaného příkrmu, zjistíme, že první příkrmy obsahující rybí maso jsou určené pro děti od ukončeného 4. měsíce. I to by mohlo být argumentem, proč se ryb nebát.

Ale pozor! U ryb, stejně jako u každé jiné nové potraviny v jídelníčku, jsme obezřetní, nespěcháme, pozorujeme dítě, zda nemá nežádoucí reakci. Nové potraviny je vhodné podávat k obědu, aby se případné komplikace neprojevily během nočního spánku. V případě potřeby vyhledáme okamžitě lékařskou pomoc, pokud to stav dítěte nevyžaduje, tak vždy konzultujeme s dětským praktickým lékařem. Je samozřejmé, že dbáme také na pečlivou kontrolu masa, aby v něm nezůstaly kosti.

 

Jakými rybami začít?

Obecně se doporučuje začít rybami sladkovodními, ideální je pstruh (nejkvalitnější je duhový), který není tak tučný jako třeba tradiční kapr. Můžeme ale sáhnout také po sumečku africkém. Z mořských ryb pak můžeme začít treskou, oblíbený je také losos. Pro větší děti můžeme zařadit také sardinky či makrely (vyjma makrely královské, ta není pro děti vhodná) či tuňáka.

 

Čemu se vyhnout?
Není vhodné nabízet malým dětem dravé ryby (mečoun, žralok, štika, bolen, candát), protože obsahují vyšší množství rtuti. Stejně tak bychom si měli odpustit nekvalitní druhy, jako je třeba pangas. Dále bychom se měli vyvarovat různých polotovarů, ať již předsmaženého filé, nebo dokonce rybích prstů nebo krabích tyčinek. Pro malé děti nejsou vhodné ani mořské plody.

 

Jak často ryby servírovat?

Ryby jsou zdravé, takže by se měly objevit v jídelníčku dětí i dospělých. Není problém je zařadit dvakrát týdně, mít rybu minimálně jednou týdně by mělo být pravidlem.

U nás doma se snažíme dodržovat bezmasé pátky – a většinou právě připravujeme rybu. Osvědčilo se mi mít v tomto jakési pravidlo, které mám tendenci vnitřně dodržovat.

 

Kde koupit kvalitní ryby?

Pokud nemáme v blízkosti sádky, kde bychom mohli ryby zakoupit, ale jsme odkázáni na obchod, vyhledáváme ryby čerstvé a chlazené.

V případě mořských ryb pak naopak dáme přednost rybě zmražené – ideálně takové, která byla ulovena a zpracována na moři, kde byla také rovnou zamrazena. My ji zmraženou koupíme, takže máme jistotu, že neprošla žádným rozmrazením a nemusíme mít obavy, zda nezůstala někde ležet. Ryby v supermarketech, které se na nás smějí z velkého množství ledových kostek, bývají obvykle také zpracované a zamrazené na moři, před prodejem jsou ale rozmrazené, což může být problematické, pokud se okamžitě neprodají, případně pokud je nechceme zpracovat celé a chceme si sami dát rybu do mrazáku.

Osobně se mi nejvíce osvědčily mražené ryby od společnosti Bonfood. Na e-shopu objednám, ryby doručí přímo Bonfood – vždy, když jsem objednala, jsem dostala bednu poctivě zmražených ryb a nemusela jsem mít nejmenší obavy.

Mám vyzkoušenou řadu produktů a rozhodně se nebojím koupit ani tzv. filé pro děti. Doposud se mi nestalo, že by obsahovalo kost, jedná se o velmi kvalitní maso, které se při kuchyňské úpravě nerozpadá.

Jistě ale naleznete ve svém okolí řadu dalších možností, kde ryby zakoupit, ať už v pstruhařství, na sádkách, ve specializovaném obchodě či běžném marketu. Vždy však dbejte na kvalitu.

 

Jak ryby upravit?

Nejšetrnější je vaření v páře, dušení či pečení – měli bychom volit pomalou přípravu na mírném ohni. Pro první seznámení bude lepší vaření či dušení, pro starší děti můžeme rybu upéct. Milovníci grilování mohou směle využít pro starší děti (18+m) i gril, ovšem pouze za předpokladu, že se jedná o gril plynový či elektrický. Pokrmy připravované na uhlí nejsou pro děti ta nejlepší volba.

Chcete se pustit do vaření? Již brzy tady naleznete recepty pro inspiraci, jen co je dopíšu.

 

Jaké hotové příkrmy vybrat?

Pokud si v kuchyni nevěříte, nemáte čas, ryby nejíte a připravovat zkrátka nechcete, nebo pokud prostě jen dáváte přednost kupovanému, není chybou sáhnout po hotovém příkrmu. Zejména u těch rybích je to časté řešení. Možností je řada, na internetu také naleznete různá srovnání z hlediska kvality.

Moje hodnocení je čistě subjektivní a vychází především z chuti a aroma konkrétního příkrmu. Kritériem měl být také úspěch při servírování, zde ale zavládla naprostá shoda – moje dcera ryby zkrátka miluje, takže ať dostala na talíř kupovaný příkrm od ukončeného 4.měsíce, nebo se zmocní mého grilovaného pstruha, sní prostě vše. Proto jsem nakonec vyzkoušela pouze níže uvedené příkrmy a poté najela na doma vařené ryby.

 

Mrkev s brambory a lososem (HIPP)

Příkrm je vhodný pro děti od 4. měsíce. Chutná příjemně nasládle po mrkvi, chuť ryby není příliš výrazná, intenzivnější je ale její vůně. To je ale vlastnost všech rybích příkrmů – aroma prostě není ideální, ale jsou příkrmy, které na tom jsou hůř. Příkrm je ale chutný a dcerka jej akceptovala bez potíží. Složení je jednoduché, kromě ingrediencí z titulku obsahuje již jen řepkový olej, vodu a rýžovou mouku. Bohužel mrkev, ač byla v minulosti vnímána jako základ jídelníčku malých dětí, není zcela ideální, protože staví stolici, příkrm tedy nemusí vyhovovat všem dětem. Dalším problémem jsou brambory, kterých je velký podíl a které mohou v kombinaci s mlékem kvasit, takže pro některé kojené děti nemusí být příkrm vhodný. Já jej rozdělila na dvě poloviny, první byla na zkoušku, druhou jsem pak nastavila neutrálnější zeleninou, aby tolik nezatížila citlivé zažívání dcerky.

 

Mrkev s těstovinami a aljašskou treskou (DM, Babylove)

Příkrm je vhodný pro děti od 5. měsíce. Chuť je jemná, nasládlá po mrkvi, v dochuti je lehce cítit fenykl, ale není nepříjemný ani zbytečně výrazný. Ryba je cítit v chuti – příjemně, není intenzivní, ale je poznat, působí jemně. Aroma je překvapivě nenápadné. Sice je ryba patrná, nic jiného ani nelze očekávat, ale není to nepříjemný zápach, který by odrazoval. Kromě výše zmíněných ingrediencí obsahuje příkrm také řepkový olej. Dcerce jsem dala po minulé zkušenosti jen polovinu skleničky a rychle jsem musela dohřívat druhou půlku, protože příkrm jí prostě chutnal a snědla jej k obědu celý. Prozatím se u nás jednalo o nejúspěšnější rybí příkrm.

 

Špenát s mořskou treskou (Hami)

Příkrm je vhodný od 6. měsíce a já jsem s ním dlouho otálela – po přečtení negativních recenzí o tom, jak intenzivně zapáchá a jak je nedobrý. Musím říct, že mě však mile překvapil. Rybinou je sice cítit, ale velmi lehce, rozhodně méně než třeba mrkev s brambory a lososem od HIPP. Barva taky není zrovna vábná, ale co čekat od zavařeného špenátu. Třetí skutečnost, která mě odrazovala, bylo složení. Vedle tresky a špenátu obsahuje pastinák, ten má dcera zavedený, ale také jsou zde hrášek a zelené fazolky. Obojí je nadýmavé a obojímu jsem se doposud vyhýbala. Žádné bolení bříška se nedostavilo, chuť byla jemná, takže dcera skleničku snědla téměř celou, vůně nebyla intenzivní a nebyla vyloženě nepříjemná.

 

Pokud nechceme použít vyloženě kupovaný příkrm, ale nechceme rybu vařit, je tu takový kočkopes v podobě skleniček s hotovým masem. Běžně jsou dostupné skleničky kuřecího, hovězího či krůtího. Značka Plasmon vyrábí také rybí skleničky. Jsou tedy zahušťované a obsah masa je kolem 30 %, nicméně pokud je použijeme do zeleniny nebo i do nějakého jiného atraktivnějšího jídla, můžeme vykouzlit velmi rychle poměrně kvalitní a chutné jídlo. Jako výhodu vidím skutečnost, že kromě tradičního lososa můžeme koupit třeba platýze, pražmu, štikozubce nebo mořského okouna. O tom, jak vhodně zakomponovat kupované skleničky do vaření, naleznete více v mých rychloreceptech.

 

A dál?

Jíte ryby? Skvěle! Dopřejte je i svým dětem a nenechte se odradit prvotním neúspěchem. Vzpomeňte si na první lžičku mrkve... A pokud ryby nejíte? Zkuste to u svých dětí změnit. A třeba kouzlu ryb propadnete i vy! 

Nejkrásněji vypadá ryba připravená v celku, potrápí nás ale kosti. Pokud si chceme ušetřit práci, není nic snazšího než koupit vykoštěný filet. Je sice dražší, ale za ten požitek to stojí.


 

 

 

 

 

Komentáře

Oblíbené příspěvky