Cuketové recepty

V období cuket se hodí pár tipů. A to nejen na recepty, ale také na zpracování. Cukety trháme malé – klidně ještě s neodpadlým květem. Takové cukety jsou super na gril nebo na prudké restování. Středně velké cukety využijeme na omáčku, bramboráky či tatarák. A ty největší se hodí na cuketové zelí nebo třeba do koláče. 

 

Cuketa obsahuje velké množství vody, je na to třeba myslet. Pokud nechceme dostat do pokrmu tekutinu navíc, je třeba nechat cukety řádně vypotit. V případě strouhaných cuket můžeme vyždímat nebo využít služeb cedníku.

 

Kolokithokeftedes

Řecké cuketové kuličky jsou lahoda! A přitom jsou úplně snadné.

Ingredience:

Najemno nastrouhaná cuketa, řádně vypocená

Nadrobno nakrájená cibule

Vajíčko

Sůl, pepř

Bylinky (jarní cibulka, najemno nasekaná máta, petrželka, pažitka) – můžete dát jen něco, můžete dát všechno, ale máta nesmí chybět

Feta nadrobno nadrcená / postrouhaná (já mám ráda neřeckou alternativu s chedarem)

Olivový olej

strouhanka

 

Postup:

Cuketu necháme řádně vypotit a smícháme se všemi ingrediencemi. Záměrně neuvádím poměry – důležitý je jen výsledek: aby šly vytvořit kompaktní kuličky či placičky, které se následně smaží v oleji. K podávání se nejlépe hodí tzatziki.

 

 

Cukety v parmezánovém těstíčku

Varianta na cuketové řízky. Ale já jsem líná dělat trojobal, tak si musím pomoci jinak…

 Ingredience:

Cuketa nakrájená na plátky či kolečka, vypocená

Najemno nastrouhaný parmezán

Vajíčko

Sůl, dle chuti pepř či další bylinky

Hladká mouka

mléko

 

Postup:

Cuketu nakrájíme na plátky, posolíme a necháme vypotit, poté otřeme papírovou utěrkou. Obalujeme nejprve v hladké mouce a poté v těstíčku (rozšleháme vajíčko, přidáme sýr, trošku mouky a mléko). Smažíme dozlatova.

 

 

Plněné cukety

Plněné cukety miluju, protože jsou vždycky úplně jiné.

Ingredience:

Cuketa – rozpůlená a vydlabaná

Mleté maso

Fantazie (sušená rajčata, bylinky, sýr, různé druhy zeleniny, houby)

 

Postup:

Vydlabanou cuketu posolíme a necháme opotit. Poté naplníme a pečeme.

 

 

Cuketový quiche

Trošku pracnější recept, který ale zaujme, efekt je dokonalý!

Ingredience:

Slanina

Na plátky (škrabkou) nakrájená cuketa, ideálně 1 žlutá a 1 zelená

Smetana

Vejce

Parmezán

Sůl, pepř

Těsto na quiche (250g hladké mouky, 50ml vody, sůl, žloutek, 125g másla)

 

Postup:

Zpracujeme těsto (obdobně jako linecké), vyválíme a vložíme do formy. Propícháme vidličkou a pečeme naslepo. Poté plníme cuketou: rolujeme plátky cuket, prokládáme je slaninou. Zpočátku to jde snadno, postupně ale můžeme využít třeba špejle, aby podržely kolo (ale včas je vyndáme!!!).

Naplněný koláč zalijeme směsí smetany a vajíček (obvykle dávám okolo 200ml smetany a 100ml plnotučného mléka a 3 vejce) a pečeme do zezlátnutí.

Cuketa pustí hodně vody, takže pokud nechceme mít koláč spíše vařený než pečený, cuketu opravdu důkladně vypotíme! Alternativou je prudké orestování proužků cuket.

 

 

Cuketové bramboráky

Sezónní varianta se hodí k večeři, ale klidně také jako příloha třeba ke svrateckému guláši.

Ingredience:

Najemno nastrouhaná cuketa, řádně vypocená

Vajíčko

Hladká mouka

Sůl, majoránka, česnek, případně můžeme volit jiné koření a bylinky pro originálnější podobu


Postup:

Cuketu nastrouháme a řádně vypotíme. Přidáme hladkou mouku, vajíčko, koření. Smažíme dozlatova, ideálně na sádle.

 

 

Cuketová omáčka

Má mnoho podob, podle toho, co je zrovna potřeba zpracovat. Může být v junior verzi i jako první příkrm (o ní píši tady).

Ingredience:

Na kostičky nakrájená cuketa

Slanina či špek

Smetana

Sýr

Cibule

 

Postup:

Necháme dozlatova opéct slaninu, přidáme cibuli, kterou necháme zesklovatět, poté přidáme na kostky nakrájenou cuketu. Zprudka opečeme, lehce posolíme, cuketa pak pustí vodu a my ji podusíme. Když je voda vydušená, přidáme trošku smetany a sýr (goudu, ale použít můžeme také parmezán nebo sýr s modrou plísní).

Můžeme dochutit také bylinkami, slaninu nahradit masem, přidat i další druhy zeleniny…

 

Cuketové špagety

Rychlé, efektní, ideální do horkých letních dní.


Ingredience:

1 cuketa nakrájená na špagety (využijeme spiralizér, speciální škrabku, případně klasikou škrabku, ze které pak špagety nakrájíme nožem)

sušená rajčata

tuňák

 cibule najemno nakrájená



Postup:

Na trošce oleje dosklovata opečeme cibuli, přidáme sušená rajčata. Na závěr vmícháme kvalitní plechovku tuňáka ve vlastní šťávě. Dochutíme bylinkami, parmezánem nebo kořením.

V druhé pánvi na oleji velmi zprudka opečeme špagety, vmícháme k hotové směsi a podáváme. Podle chuti posypeme sýrem (parmezán, případně chedar).



Cuketový perník

Jedna moje kamarádka říká, že kam schováš jablko, mrkev nebo hrušku, tam schováš i cuketu. A je to pravda.


Ingredience:

130g žitné celozrnné mouky (a nebo špaldové mouky)

260g pšeničné celozrnné mouky (a nebo polohrubé mouky)

250g cukru

175g oleje

2 vejce

700g najemno nastrouhané cukety – nenecháme vypotit, využijeme i šťávu!

1 prášek do pečiva

vanilka, kardamon, zázvor, skořice (případně využijeme perníkové koření)

můžeme přidat kakao

 

Postup:

Všechny ingredience smícháme ve větší míse a vylijeme na středně velký plech (vymazaný / s pečicím papírem). Můžeme vylepšit třeba rybízem a nebo jiným sezónním ovocem.

Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky